Aprenentatge Servei a l’Albufera des Grau: quan educar és cuidar el territori

Durant el curs 2024-2025, quatre centres educatius de Menorca han participat en un projecte col·lectiu d’Aprenentatge Servei (ApS) vinculat a l’Albufera des Grau, espai natural protegit i símbol del nostre patrimoni comú.

Aquest projecte, impulsat pel Servei de Formació Permanent del Professorat i coordinat pel CEP de Menorca en col·laboració amb el personal tècnic del parc, ha ofert a l’alumnat de l’illa de Menorca l’oportunitat de connectar l’aprenentatge escolar amb un servei real al territori, desenvolupant competències ecosocials i valors de responsabilitat i cura.

🤝 Presentació del projecte APS i jornada d’intercanvi amb docents de l’IES Capdepera

LA presentació del programa APS a Menorca va ser dijous 24 d’octubre de 2024 en el mòdul formatiu al centre d’interpretació del Parc Natural de l’Albufera des Grau (PNAG). A la trobada hi van assistir 14 docents de 4 centres educatius de l’illa: IES Cap de LLevant, CEIP Castell de Santa Àgueda, Escola d’Art de Menorca i CEIP Margalida Florit (VIDEO 1).

Un dels moments més enriquidors del projecte es va produir dia 22 de març de 2025, quan ens van visitar dos representants del projecte APS desenvolupat per l’IES Capdepera (Mallorca), un centre amb una llarga trajectòria en aquesta experiència. D’aquesta manera, el professorat menorquí va poder escoltar, preguntar i reflexionar a partir de l’experiència compartida (VIDEO 2).

Les experiències dels centres participants

A partir d’aquí, cada centre ha adaptat el projecte ApS a la seva realitat, trobant maneres creatives i compromeses de fer servei a l’entorn de l’Albufera des Grau. A continuació, compartim una mostra de les actuacions desenvolupades:

CEIP Margalida florit

Escola d’Art de Menorca

CEIP Castell de Santa Àgueda

IES Cap de Llevant

Reflexió final

Aquest projecte ens ha permès comprovar com l’Aprenentatge Servei pot transformar la mirada de l’alumnat quan connecta l’escola amb el món. Les propostes fetes han estat tan diverses com significatives, i totes comparteixen una essència comuna: educar des del compromís amb la comunitat i la natura.

Des del Servei de Formació Permanente del Professorat i del CEP de Menorca volem agrair la implicació de tots els centres participants i convidar més escoles i instituts a sumar-se a futures edicions. Perquè aprendre, quan es fa amb sentit, també és una manera de tenir cura del futur.