Eines i habilitats per a la gestió positiva dels conflictes

Formació amb Paco Cascón

Amb una trajectòria internacional en educació per la pau i resolució de conflictes, Paco Cascón ha protagonitzat una formació intensa i transformadora que ha deixat empremta en el professorat participant. A través de 20 hores de sessions vivencials al Centre BIT d’Alaior, els docents han pogut repensar el conflicte no com un problema a evitar, sinó com una oportunitat per educar en la convivència, la responsabilitat i el respecte a la diversitat.

Amb el seu estil directe, humà i compromès, Cascón ha guiat els participants en un recorregut que parteix de la pròpia experiència personal per comprendre els orígens dels conflictes a l’aula i en el món. La formació ha posat èmfasi en entendre que molts conflictes neixen de necessitats no satisfetes —com la pertinença, el reconeixement o la identitat— i que només si les sabem identificar podem abordar-los des de la comprensió i no des del càstig.

A través de dinàmiques actives, debats, estudi de casos i exercicis de simulació, el grup ha experimentat recursos per fomentar l’escolta activa, l’empatia i la comunicació no violenta. També s’han treballat estratègies concretes com la negociació, l’ajuda entre iguals i la mediació escolar, destacant sempre la importància de crear una cultura de centre que permeti prevenir els conflictes i abordar-los de manera restaurativa.

Un dels aspectes més valorats de la formació ha estat l’enfocament pràctic i profundament respectuós amb les persones, així com la capacitat de Cascón per connectar el treball d’aula amb la transformació social. Com ell mateix va expressar: “Educar en la pau no és només parlar de valors, sinó viure’ls i practicar-los cada dia, també quan hi ha desacords”.

Els docents han elaborat propostes concretes de situació d’aprenentatge per aplicar a l’aula les estratègies treballades, reforçant el compromís amb una escola que educa per conviure, dialogar i construir relacions més justes.