Formació amb Juan Vaello Orts
Amb el seu estil dinàmic, directe i carregat d’humor intel·ligent, Juan Vaello ha tornat a connectar amb el professorat menorquí a través d’una formació centrada en un dels grans reptes de la vida escolar: la gestió d’aula. Aquesta vegada, amb una mirada col·lectiva i estratègica: com es pot gestionar l’aula de manera coordinada dins un equip docent?
Vaello va partir d’una idea clara i contundent: la gestió d’aula no és només qüestió de caràcter o experiència individual, sinó d’estratègia compartida, actitud i coherència d’equip. Al llarg de les sessions, es van desgranar eines pràctiques per prevenir conflictes, generar clima positiu i sostenir l’atenció i la implicació de tot l’alumnat. Però sempre amb un marc clar: cal actuar des de l’equip, amb criteris compartits i acords clars.
El formador va subratllar la importància de reduir la improvisació a l’aula i d’evitar la “fatiga pedagògica” que genera actuar constantment en mode reactiu. En el seu lloc, proposa una gestió basada en la planificació d’estratègies, l’autoregulació docent i l’establiment d’expectatives clares, des del convenciment que l’ordre no es negocia, però el respecte es construeix.
La formació també va convidar a revisar el discurs pedagògic que fem servir davant l’alumnat: paraules que connecten, que generen cooperació i que reflecteixen un model d’adult equilibrat. Es va fer èmfasi en l’empatia activa, la importància del to i la coherència entre el que es diu i el que es fa.
El punt clau va ser entendre que la gestió d’aula és una competència que es pot entrenar i que no depèn d’aptituds innates, sinó d’actituds compartides i sistematitzades en el si dels equips docents. Quan aquestes estratègies es treballen col·lectivament, augmenta el benestar del professorat i disminueixen els episodis de desgast emocional i frustració.
Amb una gran dosi de realisme i optimisme, Vaello ha deixat una empremta clara: es pot gestionar millor… si ho fem junts.